söndag 19 augusti 2018

Surströmminglunch

Hur äter du Surströmming, om du äter det? Eller är du den som hellre går på kräftskiva?

Surströmming är saltad strömming som konserverats genom jäsning. Den kan antingen vara hel eller i filéer och de sistnämnda är enklast att äta. Den karaktäristiska doften är mycket intensiv och en stark rekommendation är att öppna burken utomhus. Många har svårt för doften, men trots denna anses surströmming vara en delikatess.

Mitt recept är
3 st surströmmingsfiléer
1 dl Gräddfil eller crème fraiche 
1/2 st rödlök 
salt och peppar 
4 Mandelpotatisar (kokta, ljumna) 
4 st mjuka tunnbröd 
smör



Koka potatisen med skal och låt den svalna. Smöra bröden väl. Skiva potatisen och bred ut över ena halvan av varje bröd. Skär strömmingen i mindre bitar och fördela ut några på varje bröd. Klicka ut gräddfil och krydda med salt och peppar. Strö över hackad dill och rödlök, vik ihop och servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar