onsdag 7 november 2018

Baka, baka liten kaka

Tittar på hele Sverige bakar. Tänker lite som Madickens lilla syster
- Varför finns det något som heter slicka när man inte får göra det. Hon sitter vid middagsbordet och tittar på vad som är kvar på tallriken.
Nu när jag tittade på "Hela Sverige Bakar" så tänker varför finns bullar när man inte får äta dem!

Så började det! Mina baktankar.
I dag blir det en Charlotte Russe kaka. för att det är så vacker och jag älskar rulltårta.


Värm ugnen till 225 grader. Klä en mindre långpanna 
(30 x 40 cm) med bakplåtspapper. Blanda mjöl och bakpulver. Elvispa 3 ägg och 1 1/2 dl socker riktigt pösigt på hög växel. Blanda i mjölet på låg fart. 

Bred ut smeten jämnt i långpannan, grädda till fin färg, 5–6 minuter. Lägg nytt bakplåtspapper på handduk på bänken. Ta ut kakan och sockra ytan. Vänd genast kakan upp och ner på bänkens papper. Lossa varsamt formens papper från kakan, ta hjälp av stekspade. 

Bred sylt på kakan och rulla bums ihop den: Vik först in en smal bit av långsidan och rulla sedan samman hela kakan med hjälp av bänkens pappersark. Låt kallna med skarven nedåt. 

Klä insidan av en 3-liters slät skål med plastfolie. Skiva kallnad rulltårta max centimetertjockt. Klä den plastade skålen med ett lager kakskivor, så tätt som möjligt. 
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 10 minuter. Slå bort vattnet och mikra gelatinet smält, 15–20 sekunder på högsta effekt. Vispa 3 äggvitor till styvt skum med rena redskap. Vispa grädden tjock i egen skål, och slutligen gulor och socker för sig. Blanda ner gelatin och citronskal under vispning. 
Rör ner citronsaften i gelatinblandningen, blanda sedan i grädde. Vänd sist i äggvitan till en någotsånär jämn smet med så få tag som möjligt. Häll smeten i den kakfodrade skålen, täck och kyl 3 timmar. Stjälp upp och ta bort plastfilm före servering.

  • Rulltårta
  • 120 g vetemjöl 2 dl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 dl strösocker att strö på
  • 1 3/4 dl hallonsylt
  • Citronfromage

  • 6 st gelatinblad
  • 3 st äggvitor
  • 3 st äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • saft rivet skal och av 1 citron
  • 2 st bakplåtspapper
  • plastfolie






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar