tisdag 30 oktober 2018

Bibimbap

Koreansk bibimbap.

Det känns himla mysigt att äta ur en skål/djupare tallrik med sked eller pinnar. Man kan säga att Bibimbap är den koreanska motsvarigheten till vår svenska pyttipanna, eller för den delen Spaniens Paella – en resträtt, helt enkelt. Namnet betyder ungefär ”blandat mål” (eller för att vara mer exakt; ”bibim” betyder ungefär ”att röra ihop” och ”bap” är ris) och det är alltså precis vad en gör – ris i botten och sedan fyller en på med olika grönsaksrätter, och eventuellt ett rått eller stekt ägg samt kött/kyckling/vegetariskt alternativ

1 kycklingfilé marinerad i soja sesamolja vitlök. Lite socker.
 Broccoli marinera på samma sätt som ovan.

Gochujang är en sås som tillbehör.
1 msk sambal oelek.
1 msk misopasta.
1/2 msk joja (gärna Tamari)
1 tsk sesamolja

TILL SERVERING
ris, kokat enligt förpackningens anvisningar
stekt ägg
snabbpicklad rödlök (tunt skivad rödlök + äppelcidervinäger +lite socker
chilimarinerad zucchini (tunt skivad zucchini + vinäger + hackad chili +lite socker +  salt

  1. Skär kycklingen tunt, rör ihop resterande ingredienser till en marinad, och låt kycklingen ligga däri medan du gör resten. Stek sedan, precis innan servering, i stekpanna på hög värme.
  2. Koka riset enligt förpackningens anvisningar.
  3. Förbered zucchini och snabbpicklad rödlök (dessa kan du med fördel förbereda i förväg, jag har nästan alltid en laddning picklad rödlök i kylen – passar till allt!)
  4. Skär broccolibuketterna i tunna skivor. Rör ihop marinaden, lägg i broccolin och ställ åt sidan/in i kylen.
  5. Rör ihop ingredienserna till din gochujang(-ish).
  6. Stek ägget på ena sida.
  7. Dags att servera! Lägg ris i botten av en djup skål, lägg på de olika grönsakerna och kycklingen var för sig, toppa med det stekta ägget och servera med gochujang.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar